Wanneer is mijn tekst een goede tekst?

Of ze nu geschreven, geredigeerd of vertaald worden, in de visie van ArtVenture zijn goede teksten, teksten met een pakkende kop, en tussenkopjes die de (klant)vraag goed en onderscheidend onder woorden brengen. En, in het geval van online teksten, goed gevonden worden door de doelgroep of zoekmachines.

Inleven gaat ons goed af. ArtVenture heeft daardoor veel kennis van haar klanten, de markten die ze bestrijken en de producten/diensten die ze aanbieden. Elke doelgroep is anders en verdient zijn eigen ‘tone of voice’. Combineer dit met het medium en een origineel concept en ontwerp, zodat tekst en beeld elkaar optimaal versterken. Neem bijvoorbeeld Daktent.nl; een startende onderneming waarvoor we een communicatielijn hebben ontworpen met brochures, flyers, banieren en een website. Eenduidige communicatie met voor ieder medium een andere tekst en beeld.

Vertalen en redigeren

Soms moeten bestaande teksten vertaald en geredigeerd worden om maximale betekenis te krijgen. Redigeren is het kritisch vergelijken van een professioneel vertaalde tekst (vaak uit het Engels) met de boodschap en vorm uit het brondocument. Daarbij let je ook op stijl, grammatica en zinsconstructie. En bepaal je: welke (technische) termen vertalen we, omschrijven we of laten we in het Engels staan? Hoe is de stijl, grammatica en zinsconstructie? Zijn het webteksten en moet er een balans worden gevonden tussen een ideale tekst voor de bezoeker en een optimale tekstopbouw voor zoekmachines? Voor Salesforce.com is ArtVenture verantwoordelijk voor de inhoud en het taalgebruik van de Nederlandse teksten, zodat de Salesforce.com positionering op de best denkbare manier wordt verwoord. Het opstellen Engelse teksten, of het vertalen van Engelse teksten naar het Nederlands en vice versa, is voor ArtVenture een regelmatig terugkomende activiteit.

Magazines

Ons inleven in de medische branche doen we o.a. voor Mediq Medeco. Zo ondersteunen we ze met het uitgeven van drie verschillende bladen voor specifieke doelgroepen, allen binnen de zorgsector. De uitgaven laten op een toegankelijke wijze zien hoe diensten en producten van Mediq Medeco hun specifieke meerwaarde bieden bij de werkzaamheden van de lezer en bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van zorg aan de eindgebruiker. De werkzaamheden van ArtVenture zijn hier heel veelomvattend, beginnend bij het ontwikkelen van de bladformules. Daarna nemen we plaats in de redactie, en zijn we daarna verantwoordelijk voor het afnemen van de interviews en het schrijven van de teksten, de fotografie en uiteindelijk de vormgeving en de opmaakt van de bladen. Ook het drukwerk en de verspreiding valt onder onze verantwoordelijkheid. Ook online middelen als een online versie van de magazines en e-DM’s en Social Media berichtgeving, verzorgen wij. Het biedt Mediq Medeco nog meer mogelijkheid haar zichtbaarheid en het corporate imago te vergroten en de merkvoorkeur te versterken.

Teksten offline en online

Goede teksten schrijven begint met weten voor welk medium ze bestemd zijn. Is het een online of offline kanaal? Is het een e-DM of een gedrukte brochure? Dat onderscheid heeft direct impact op tekstopbouw en woordkeuze. Een tekst op een website lees je anders dan een tekst in een magazine, krant of boek. Op het web is lezen ‘scannen’ geworden. Informatie moet op een heldere, beknopte en correcte wijze aangeboden worden, wil het beklijven. En vaak trekken foto’s en beeldmateriaal als eerste de aandacht. Lezers kijken dan naar de kop, het intro en tussenkopjes. Als deze combinatie de lezer niet vasthoudt in de eerste seconden, zijn ze weg. Ook de ‘standaard’ opbouw van inleiding, hoofdtekst en conclusie is met teksten geschreven voor het internet anders, omdat de online lezer vaak niet de hele tekst leest en al naar beneden scrolt om de conclusie te lezen. Begin dus ook in je inleiding met de conclusie van je verhaal, zodat je de aandacht van de lezer kan vasthouden. Een mooi voorbeeld is de invulling van Just Right IT voor HPE. Voor het online magazine schrijft ArtVenture artikelen en interviews. Om traffic naar de website met het kwartaalmagazine te genereren schrijven en bouwen we e-DM’s met relevante artikelen en aanbiedingen uit het magazine. En we ontwerpen online banners en Social Media posts voor Twitter en LinkedIn.

Vindbaarheid, zoektermen en SEO

Een ander belangrijk doel is de vindbaarheid in zoekmachines. Om online beter gevonden te worden, is het van belang met het schrijven van een goede webtekst een balans te vinden tussen een ideale tekst voor jouw bezoeker en een optimale tekstopbouw voor zoekmachines (SEO). De belangrijkste zoekwoorden kun je verwerken in je kop, intro en tussenkopjes. Ook Google ‘scant’ op deze manier de tekst, en zal je tekst eerder vinden en hoger plaatsen op de zoekpagina. Maar belangrijk is dat je tekst nog steeds relevant en goed leesbaar is voor je doelgroep!

Tekstlengte voor de lezer en de vindbaarheid

In tegenstrijd eigenlijk met wat hierboven staat omtrent het kunnen vasthouden van je lezer met beknopte, heldere teksten en koppen en tussenkopjes, is de lengte van een tekst weer wel van belang als je deze wil optimaliseren voor zoekmachines. Algemene vuistregel is 1500 woorden, om genoeg ‘body’ te hebben om ook je zoektermen op een natuurlijke manier in je tekst te kunnen verwerken. Om deze lange tekst toch aantrekkelijk te houden voor een lezer is het van belang korte alinea’s te maken met goede tussenkoppen die de lading van de alinea dekken.

Links naar je website of andere websites

Als je een pagina speciaal voor de zoekmachines maakt (vangpagina), hoeft die niet in de menustructuur van je website te vinden zijn. Plaats dan bijvoorbeeld links naar deze pagina op andere pagina’s in je website, en plaats andersom ook links op deze webpagina die naar de pagina’s op je website verwijzen die in de menustructuur staan vermeld. Dit hebben we uitgebreid gedaan voor Auto Berkelaar. We hebben SEO pagina’s geschreven rond autoschadeherstel en autoverhuur. En er zijn extra vangpagina’s voor APK van de verschillende merken die Auto Berkelaar onderhoudt. Deze pagina’s vragen om veel content, waarbij je echt de diepte in moet gaan, om Google je pagina goed te laten vinden en hoger te laten plaatsen. Dat lukt echt wel, als je je in het product of de dienst verdiept, zonder elementen van teksten van anderen te kopiëren. Vermijd die valkuil, want Google kan ook hierop checken en zal je afstraffen met een lagere plaatsing!

Het resultaat

ArtVenture verdiept zich in je branche en doelgroepen. Door vanuit de gekozen positionering alle communicatiemiddelen eenduidig te formuleren ontstaat een effectieve overdracht naar jouw klanten om de dialoog en een relatie met je op te bouwen. Relevante en belevingsgerichte teksten maken daar een belangrijk onderdeel van uit. Ben je geïnteresseerd? Kijk eens rond op onze website of neem vrijblijvend contact met ons op!