Bijna ieder modern bedrijf of bedrijfje, heeft een website. Als consument of gebruiker verwacht je dat ook; voor (inhoudelijke) informatie of contactgegevens google je even naar de site van het gewenste bedrijf.
Tegenwoordig zijn er veel aanbieders die je vertellen dat je bijna gratis, en in een paar uur je eigen site live hebt. Soms lijkt het bouwen van de site gratis maar moet je achteraf toch betalen om de site te behouden… Het zijn in ieder geval vaak standaard sites met beperkte mogelijkheden, waarvan je je kan afvragen of het je doel dient.
Een website is immers het visitekaartje van je bedrijf! Vaak de eerste, en soms de enige plek waarop klanten kennis met je maken. Waar je vroeger kon volstaan met een ‘platte’ website, puur als online visitekaartje, verwachten bezoekers tegenwoordig veel meer. Ze willen inhoudelijk goede en adequate informatie, je meteen kunnen bereiken of iets direct kunnen bestellen. De gebruiker van nu wil optimaal gebruikersgemak, en gaat niet voor minder!
Welke website past bij jou?
ArtVenture heeft voor een heel aantal klanten nieuwe websites gebouwd en in andere gevallen een website geüpdatet of omgezet naar een ander CMS of responsive design. Bijvoorbeeld Flashwebsites eigentijdser maken, zodat je beter gevonden kan worden door zoekmachines en de website in alle browsers vertoond kan worden of een website met losse landingspagina’s opzetten, zodat Google Adwords effectief kan worden ingezet Bij een herontwerp/redesign is de eerste vraag of de structuur en opbouw nog aan bij de huidige vraag aansluiten? Vaak is in de loop van de tijd het wensen- en eisenpakket ook veranderd en vraagt de nieuwe website om andere toepassingen.
Voor veel (startende) ondernemingen is de vraag gecombineerd: ze hebben een logo nodig en een website. Bijvoorbeeld voor TB Wood: we hebben een logo ontworpen, een bijbehorende huisstijl en de website opgezet. Voor de website hebben we een inventarisatie gedaan van de wensen waaraan de site moet voldoen. Wat is het doel? Welke content? Wat is het belang van het beeld? Zo hebben we de structuur en opbouw ontworpen. De keuze is gevallen op een WordPress template, dat we volledig konden inzetten naar de wensen van TB Wood. Het is voor hen belangrijk om met mooi, groot beeld het product te kunnen laten zien, en in toepassingen de boodschap over te kunnen brengen. De website is royaal en overzichtelijk. ArtVenture heeft naast het logo en de huisstijl ook foto’s gemaakt en teksten geschreven en vertaald; voor de buitenlandse klanten is er een knop waarmee je taal kunt wisselen.
Als je al een uitgewerkte huisstijl hebt, houden we die natuurlijk aan bij het ontwerpen van je nieuwe website. Hetzelfde geldt voor teksten; voldoen ze aan de vraag van je klant en zijn ze goed vindbaar (SEO)? Dan kunnen we ze vast gebruiken. Implementeren van een CRM? Een webshop? Plug-ins? We zorgen dat het allemaal bijdraagt aan een optimale website. Zo hebben we de website van Bart de Ven opgezet met een CRM-systeem van waaruit we regelmatig emailings sturen. We vullen de site met nieuwe boten, waarvoor door de klant de teksten worden aangeleverd.
En natuurlijk zijn de websites die we bouwen responsive, zodat ze er ook op een tablet en mobiel goed uit zien. Dat betekent soms dat bepaalde elementen van de website op een ander apparaat op een andere plek staan. En dat bijvoorbeeld een telefoonnummer op je smartphone duidelijk naar voren komt, zodat je meteen kan bellen. Alles voor optimaal gebruikersgemak van je klant en de beste vindbaarheid. Kijk maar eens op de website van SFS – Security Facility Services of Auto Berkelaar.
Hoe begin je met het opzetten van een site?
Uit ervaring weten we dat het opzetten van een goede website een grondige inventarisatie vergt en flinke wat tijd kost. Maar hoe begin je? Begin met te bedenken wat het doel is van je website. Wil je mensen informeren? Wil je producten of diensten aanbieden via je website? Wil je informatie kunnen opslaan van klanten? Is er een CMS nodig?
Zoals hierboven ook al gezegd komen we bij ArtVenture vaak tegen dan bedrijven behoefte hebben aan een website, maar ook aan een logo en (beperkte) huisstijl. Voor vastgoed adviseurs Van Gorkom RPC was een strategisch plan het begin van een duidelijke positionering en visie naar klanten en strategische partners. Dit resulteerde in een huisstijl en een website. Belangrijk voor Van Gorkom is dat de website met een eenvoudig CMS regelmatig voorzien kan worden met mooie foto’s van de nieuwste projecten en aangepast kan worden van nieuwe panden die verkocht of verhuurd worden.
Natuurlijk is een duidelijke websitenaam belangrijk. Vaak wordt de bedrijfsnaam hierin verwerkt, zodat klanten je makkelijker vinden (2Rocks.nl). En natuurlijk moet ook de hosting geregeld worden, en moeten na het lanceren van de site regelmatig software updates worden uitgevoerd om de site up-to-date te houden. Allemaal zaken die ArtVenture graag voor je regelt en bijhoudt.
Behalve dat je website qua vormgeving moet passen bij je huisstijl en identiteit, is de informatie die op je website te vinden is heel belangrijk. Brengen de webteksten je boodschap op de juiste manier over aan je doelgroep? Zijn ze krachtig geschreven en goed te vinden door zoekmachines? Belangrijke onderdelen waar ArtVenture sterk in is; je verdiepen in de klant, zodat je de boodschap kan overbrengen op een manier die je doelgroep aanspreekt. Boardsupport, maar ook Van Lieshout & Partners en de andere hierboven genoemde klanten, zijn het daarmee eens!
Wanneer is je site goed te vinden door je klanten en zoekmachines (SEO)?
Voordat je je site online zet is het nog wel heel belangrijk om te zorgen dat hij goed vindbaar is voor zoekmachines. Hierboven schreven we al dat de tekst van je site je doelgroep moet aanspreken. Maar je leest een tekst van een site ook meer ‘diagonaal’. Omdat tekst vaak gescand wordt, moet hij overzichtelijk zijn opgezet, met goede koppen en subkoppen. Vermeld in de inleiding ook al de conclusie van je verhaal, om de aandacht van de lezer vast te houden. Een mooi voorbeeld zijn de artikelen en interviews die we schrijven voor het online magazine Just Right IT voor HPE.
Om door zoekmachines goed gevonden te worden, moet je in de kop, intro en tussenkopjes zoekwoorden verwerken (SEO). Ook Google ‘scant’ op deze manier de tekst, en zal je tekst eerder vinden en hoger plaatsen op de zoekpagina. Voor de website van Hans Kooij was het duidelijk dat hij gevonden wil worden als Triumph TR Specialist. Voor sommige bedrijven is dit breder. Probeer altijd een balans te vinden tussen schrijven met zoekwoorden en een tekst die nog steeds relevant en goed leesbaar is voor je doelgroep!
Een aansprekend logo + een overzichtelijke en goed vindbare website = de juiste start
Nog even terug naar de eerdergenoemde belangrijke elementen van de website; het logo en de huisstijl. Deze twee elementen vormen je visuele identiteit en zorgen voor herkenbaarheid. Bij het ontwikkelen van een logo stel je je vragen als: wat voor soort bedrijf ben je? Welke doelgroep wil je aanspreken? Met het antwoord op deze vragen ontwikkelen we een logo dat in kleur, vorm en typografie bij je past. Een logo dat ook op meerdere manieren toe te passen is (website, visitekaartje, etc) en ook op een lichte achtergrond (diapositief) te gebruiken is. Kijk maar eens naar de verschillende logo’s (en websites) die we hebben ontworpen voor 2Rocks, BoardSupport, TB Wood, Solid Stone, SFS – Security Facility Services, Hidde Smit, Bart de Ven en Hans Kooij! Deze klanten hebben een beeldmerk dat zorgt voor de juiste uitstraling, en vaak (onbewust) voor herkenning van het bedrijf!
Het logo en de huisstijl zijn de basis voor de website. Herkenbaarheid, hetzelfde gevoel uitstralen op alle (online en offline) middelen zorgt voor eenheid en snellere herkenning. Hoe de website vervolgens vorm gaat krijgen wordt bepaald door de doelstelling, en de doelgroep. Het design, de structuur en daarna het vullen van de site met tekst (inclusief zoekwoorden) en beeld volgt hier weer uit. Wil je hier meer over weten? Kijk op onze site of neem vrijblijvend contact met ons op!